Noi reglementări de etichetare în UE
Regulamentul de informare cu privire la produsele alimentare va înlocui din data de 13.12.2014 regulamentul de etichetare a produselor alimentare în Uniunea Europeană. Acesta se aplică pentru toate etapele lanţului de prelucrare a produselor alimentare şi companiile implicate (în măsura în care acestea transmit consumatorilor informaţii legate de produsele alimentare), pentru toate produsele alimentare pentru consumatorul final.
Informaţiile solicitate în conformitate cu regulamentul 1169/2011 trebuie plasate pe ambalajele produselor alimentare sau pe o etichetă prinsă de aliment.
- Art. 9 din regulamentul 169/2011 enumeră informaţiile obligatorii, după cum urmează:
- Denumirea produsului alimentar (art. 17)
- Lista ingredientelor (art. 18-20)
- Ingredientele şi aditivii ce pot declanşa alergii şi intoleranţe (art. 21 şi anexa II)
- Cantităţile ingredientelor [QUID] (art. 22)
- Cantitatea de umplere netă (art. 23 şi anexa IX)
- Data expirării sau data până la care se poate consuma (art. 24 şi anexa X)
- Instrucţiunile speciale privind depozitarea şi/sau utilizarea (art. 25)
- Numele producătorului alimentar care şi comercializează
- Ţara de origine sau locul de provenienţă (art.26)
- Instrucţiunile de utilizare – dacă sunt necesare (art. 27)
- Indicarea conţinutului de alcool al băuturilor > 1,2 % vol. alcool (art. 28 şi anexa XII)
- Declaraţia valorii nutriţionale (art. 29 -35)
- Excepţii:
- Sticlele refolosibile cu etichetă ce nu poate fi înlăturată
- Ambalajele cu o suprafaţă mai mică de 10 cm2
- In ambele cazuri trebuie aplicate doar informaţiile prevăzute la a), c), e), f) şi l)
- Nu este nevoie de o listă a ingredientelor în cazul produselor alimentare care conţin un singur ingredient
- Pentru produsele alimentare vrac sunt obligatorii doar informaţiile prevăzute la c)
Etichetarea valorii nutriţionale
Un tabel indică cantitatea de zahăr, carbohidraţi, sare, proteine, grăsimi şi acizi graşi saturaţi pe care o conţine produsul per 100 g resp. 100 ml. În plus, sunt permise şi informaţii per porţie. Totodată se pot indica şi valorile standard pentru aportul zilnic de nutrienţi individuali.
Comparativ cu etichetarea anterioară a valorilor nutriţionale, noul tabel nu conţine acum fibrele iar sarea nu mai este menţionată ca sodiu. Producătorii pot decide locul unde anume pe produs respectiv pe ambalaj se va aplica etichetarea nutriţională.
Alergeni
Substanţele ce pot declanşa alergii trebuie nu numai indicate pe ambalaj, dar în plus, trebuie subliniate/marcate şi optic (eventual printr-un alt font sau un fundal de culoare diferită). Acest lucru se aplică acum şi produselor alimentare neambalate („mărfuri vrac”) cum ar fi de ex. peştele dar şi cărţilor de meniu ale restaurantelor.
Informaţii privind originea/provenienţa
Din cauza crizei provocate de Boala Vacii Nebune există deja din anul 2000 obligaţia de etichetare a originii pentru carnea de vită. Noile norme UE impun astfel de informaţii (locul de creştere şi sacrificare a animalelor) şi pentru carnea de porcine, ovine, caprine şi păsări de curte.
Imitaţii
Prescripţiile de etichetare specifice îl ajută pe consumator în viitor să recunoască /depisteze/ imitaţiile de produse alimentare, cum ar fi imitaţia de brânză sau şuncă „lipită” (imitaţie de şuncă). Substanţa înlocuitoare folosită trebuie să stea aproape de denumirea produsului, dimensiunea scrisului trebuie să fie cel puţin 75% din mărimea denumirii produsului. Imitaţia de brânză trebuie etichetată de ex. în felul următor „produs din grăsimi vegetale”, iar imitaţia de carne trebuie etichetată prin „asamblat din bucăţi de carne”.
Font
Trebuie să aibă dimensiunea de cel puţin 1,2 mm şi să fie uşor de citit. Fontul poate fi ceva mai mic în cazul ambalajelor mici cum ar fi batoanele de ciocolată. Informaţiile obligatorii trebuie stea într-un loc bine vizibil şi să fie citeţe, cu o dimensiune a fontului de minim 1,2 mm (faţă de dimensiunea unui „x” mic). În cazul în care suprafaţa maximă a ambalajului este însă mai mică de 80 centimetri pătraţi, dimensiunea fontului poate fi ceva mai mică (cel puţin 0,9 mm).
Produse alimentare ce conţin cofeină
Băuturile cu cofeină, ca de ex. băuturile energizante trebuie să indice un avertisment. Pentru băuturile care conţin mai mult de 150 mg/l sunt obligatorii informaţiile „Conţinut ridicat de cofeină. Nu se recomandă copiilor, gravidelor şi lăuzelor.” şi „Conţinut ridicat de cofeină. Nu se recomandă copiilor şi gravidelor” pentru celelalte produse alimentare cu cofeină. Conţinutul de cofeină trebuie indicat în mg per 100 g/ml.
Data congelării
În cazul cărnii congelate, preparatelor de carne congelate şi produselor pescăreşti neprocesate, congelate, trebuie specificată data congelării (ziua, luna, anul) şi cuvintele „congelat la data de……”.
Uleiuri şi grăsimi rafinate de origine vegetală
În cazul în care uleiurile şi grăsimile vegetale sunt subsumate în lista ingredientelor sub termenul de „uleiuri vegetale” resp. „grăsimi vegetale”, acest termen trebuie să fie urmat imediat de informaţii privind originea vegetală specifică (de ex. ulei de palmier, ulei de rapiţă). Indicaţia unui ulei hidrogenat sau unei grăsimi hidrogenate trebuie să fie completată, după caz, cu termenul de „total hidrogenat” sau „parţial hidrogenat”.
Menţiuni obligatorii suplimentare
Articolul 10 al LMIV 1169/2011 coroborat cu Anexa III menţionează obligaţii de informare suplimentară pentru anumite grupuri şi tipuri de produse alimentare. La numerele 1 la 6 ale Anexei a III-a este vorba în principal de un rezumat şi o enumerare a unor prevederi deja existente. Cele mai importante modificări ale Anexei III au fost deja descrise mai sus, şi anume informaţiile obligatorii privind conţinutul de cofeină (nr. 4) şi data congelării (nr. 6).
- Prescripţii suplimentare:
- “ambalare în atmosferă controlată“ (Nr. 1)
- “cu îndulcitor“ sau “cu zahăr şi îndulcitor“ (Nr. 2)
- “conţine Aspartam (o sursă de fenilalanină)“ (Nr. 2)
- “conţine lemn dulce“ (Nr. 3)
- “cu adaos de steroli vegetali“ (Nr.5)
Valabilitatea regulamentului de informare cu privire la produsele alimentare
Potrivit art. 55, LMIV 1169/2011 se va aplica în toată Europa, începând cu data de 13 decembrie 2014. Cu toate acestea, art. 54 alin. 1 subalin. 1 oferă o perioadă de vânzări, conform căreia produsele alimentare comercializate sau etichetate înainte de 13.12.2014 pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor.
Mai mult decât atât, în conformitate cu art. 54 este permisă comercializarea până la epuizarea stocurilor, a produselor alimentare care au fost comercializate sau etichetate înainte de 13 decembrie 2016, care însă nu îndeplinesc cerinţele noii declaraţii a valorilor nutriţionale (art. 29 -35). Dacă se face însă o declaraţie voluntară a valorilor nutriţionale între 13 decembrie 2014 şi 13 decembrie 2016, aceasta trebuie să respecte deja prescripţiile Regulamentului de informare cu privire la produsele alimentare.
Etichetarea produselor cu soluții de la Multitech
Multitech vă sfătuieşte cu plăcere în legătură cu ce sisteme de etichetare şi în ce modalitate să puteţi îndeplini cerinţele regulamentului de informare cu privire la produsele alimentare, fără ca obiectivele dvs. de producţie să aibă de suferit.
Imprimantele noastre de mare viteză cu jet de cerneală Videojet 1620 UHS pot aplica rapid informaţiile suplimentare pe produsul dvs. Noua imprimantă de etichete Videojet 9950 revoluţionează identificarea produselor cu etichete, atingând o capacitate permanentă de 150 de ambalaje, fără blocaje şi intervenţii manuale. Cu imprimantele termotransfer Dataflex 6420 de la Videojet veţi putea aplica tabele şi liste complexe, cu multe informaţii, într-o rezoluţie înaltă şi într-un mod extrem de economic pe suprafeţe flexibile de ambalaj ale pungilor tubulare, foliilor de acoperire şi aşa mai departe.
Pentru mai multe informații apăsați aici →
Comments are closed.